Turnauspäiväkirja: Xtracon Chess Open 20.-28.7.2019

Pitkä odotus sai täyttymyksensä: Erik Röngästä fidemestari!

Tänään Xtracon Chess Openissa toteutui viimein kappale suomalaista shakkihistoriaa, kun KSY:n Erik Rönkä korottui fidemestariksi Xtracon Chess Openin yhdeksännellä kierroksella voitettuaan mustilla KvM Mikkel Antonsenin (2400). Erikin komea peli laadun uhrauksineen ja ratsu & lähetti -loppupeleineen on nähtävissä esimerkiksi täältä. Pelissä Valkealla olisi ollut vielä toiveita tasapelistä siirrolla 54. Erikin pelattua Kc5 siirron Ke3 sijasta. Onneksi valkea ei nähnyt tietokonejatkoa, ja Erik pääsi nautiskelemaan fidemestariksi korottumisesta hieromalla matin ratsulla ja lähetillä kuningasta vastaan.

Pelitaidoiltaan Erik on eittämättä jo useamman vuoden ajan ollut käytännössä fidemestarin tasoinen, mutta tittelin saavuttaminen on jäänyt monet kerrat hiuskarvan päähän, kun ratkaisevissa peleissä Erik on joutunut pelaamaan mustilla sangen kovia vastuksia vastaan. Tämänpäiväinen voitto mustilla kansainvälisestä mestarista vei tämän tarinan tyylikkäästi vääjäämättömään lopputulemaansa.

Kuopion Shakinystävät onnittelee tuoretta fidemestaria!

Myös Toivo ja Eero onnistuivat tänään voittamaan pelinsä ja ovat Erikin tavoin vielä hyvissä asemissa turnaustuloksia ajatellen.

Minun ja Joelin pelit sen sijaan löytänevät paikkansa inhimillisen surkeuden historian lehdiltä, mikäli pelisuoritustemme mitättömyyden valtava paino ei ennätä niitä armollisesti vajuttaa syvälle unohduksen mereen.

Kymmenkierroksinen ja yhdeksänpäiväinen turnaus on kestävyyslaji; ensikertalaisilla alkaa olla jo takki tyhjänä ja puhtaat vaatteet vähissä. Huomenna on pelilaudoilla kasvojenpesun paikka – ylihuomenna Kallaveden rannoilla alkaa jälkipyykki. Oppikokemuksiahan täällä ollaan kerryttämässä.

Tänään kuitenkin iloitaan Erikin hienoista otteista ja kauan kaivatusta tittelistä!

-Olli Viitaniemi

2 vastausta artikkeliin “Pitkä odotus sai täyttymyksensä: Erik Röngästä fidemestari!”

  1. Kiitos kommentista!

   Kyseinen myrskyisä peli on nähtävillä vaikkapa täällä: https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1969879

   Pelissä Erikillä oli tosiaan hyvät mahdollisuudet uransa kenties maukkaimpaan voittoon, mutta torniloppupelit ovat usein mutkikkaita – niin nytkin. Varsinkin aikapulassa.

   Loppuasema, jossa pelaajat sopivat tasapelin, näyttää kieltämättä ensi alkuun yhä valkealle voitokkaalta: onhan valkealla vapaasotilas c-linjalla!

   Asema on kuitenkin tietokoneenkin mielestä 0.00 eli täysin kuollut tasuri.

   Luullaksen selitys on seuraavan kaltainen:

   Valkean alarivin heikkous ei anna edellytyksiä pelata voittoa, koska toinen torni on kiinni g-linjalla (tulee tarvittaessa ruutuun g1 estämään alarivin matin) ja sen vuoksi myös kuningas jumissa omassa nurkassaan.

   Peli etenisi kenties mustan siirrolla Tfxc2, jonka jälkeen musta uhkaisi aina joko välishakkia Ta1+, Tg1, Taa2 uhaten puolestaan mattia Th2X! tai sitten h-sotilaan voittamista Th2+ -shakin kautta. Valkea voi kyllä käydä hakemassa mustan h-sotilaan, mutta silloin tippuu c-sotilas, eikä valkean h-sotilas riitä voittoon.

   – Olli Viitaniemi

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s