Historian vaiheita

Shakkimiehistä Shakinystäviksi

Kuopion Shakinystävät ry perustettiin vuonna 1961, mutta aluksi seura toimi nimellä Kuopion Shakkimiehet. Alkuun seura kokoontui ”Renkuksi” kutsutussa Kaupunginhotellissa (nykyinen Puikkari), mutta 70-luvulla kerhotilaksi vakiintui sosiaalitoimiston yläkerta Minna Canthin kadulla, Tuomiokirkkoa vastapäätä. Moni kertoilikin, että kerhoon tuloon oli melkoinen kynnyskysymys selvittää tiensä ensin portaita pitkin yhdeksänteen kerrokseen, jossa kerhon kokoontumishuone sijaitsi!

Koska 1980-luvun aktiivinen koulushakkitoiminta ja nuorisovalmennus monipuolistivat seuran ikä- ja sukupuolijakaumaa, nimi päätettiin muuttaa nykyiseen muotoonsa Kuopion Shakinystävät ry (KSY).

_DSC1456
Kuopiolaisen koulushakkityön uranuurtajat Heikki Hurskainen ja Hannu Heino.

80-luvulla kerho siirtyi myös kokoontumaan Niiralan koululle, jossa toiminta olikin hyvin vilkasta. Parhaillaain kerhon sisäisiin pitkänpelinkilpailuihin osallistui yli 60 pelaajaa. Niiralan koululta jouduimme muuttamaan 90-luvulla Kuopion kaupungin Nuorisokeskukselle, jossa kokoontumis huoneen seinän takana toimi disko(!) ja meteli oli joskus sen mukaista.

_DSC1312
KSY:n pitkäaikainen puheenjohtaja ja Kalakukkoturnauksen puuhamies Rolf Runonen

Meteliin kyllästyttyämme pääsimme vihdoinkin siirtymään Alavan kirkon alasaliin, josta onkin todettu, että siirryimme helvetin esikartanoista suoraan Herran rauhaan ja paikkaan olimmekin erittäin tyytyväisiä! Vuoden 2008 alussa siirryimme Raviradantielle kerrostalon kerhohuoneeseen, kirkon alasalin tullessa varatuksi kirkon toimintaan pelipäivinämme ja uuttakaan päivää ei saatu sovituksi.

SM-sarjaa omilla junioreilla ja Kleinbusilla

Kuopion Shakinystävät pelasi SM-sarjassa sen alkuajoista lähtien vuoteen 2000 saakka. Liigajoukkueen runkomiehistö koostui KSY:llä oli 90-luvulla jopa oma VW Kleinbus, jolla taitettiin sarjapelireissut.  Kaikkiaan 15 kautta mestaruussarjassa ja saavutuksina neljä hopeaa ja kaksi pronssia. Myös alempiin sarjoihin olemme asallistuneet aktiivisesti aina jopa neljän joukkueen voimin.

kleinbus